Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

15 Αυγούστου



Ο Αύγουστος τον Ελληνισμό, εί­ναι ο μήνας της  Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτό­κου.
Η     γιορτή     της Παναγίαςθεωρεί­ται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες.
Έτσι και το Σοποτό τις μέρες αυτές έβαλε τα καλά του τα σπίτια γέμισαν, οι αυλές ξεχορταριάστηκαν, και οι 2 μαχαλάδες γέμισαν φωνές καλωσορίσματα και γέλια. Όσο για την πλατεία και τον ξενώνα ούτε καρέκλα!!!!
Στις 15 Αυγούστου γιορτάστηκε η εορτή της Παναγίας με κάθε μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο λιβάδι... Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πατέρας Νεοκλής και παρότι φέτος η 15/8/2011 έπεσε ημέρα Δευτέρα το πλήθος των χωριανών και φίλων ήταν μεγάλο. Στον ίσκιο του αιωνόβιου πλάτανου σύμφωνα με το έθιμο έγινε η αρτοκλασία και η ανταλλαγή ευχών και φιλιών προς τους εορτάσαντες.
Στην συνέχεια και όπως ορίζει η παράδοση όλοι οι χωριανοί κατακλύσαμε την πλατεία του χωριού μας για το καθιερωμένο καφέ και το πατροπαράδοτο λουκούμι.
Ευχάριστη έκπληξη και μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε σ' όλους η έκδοση από τον Σύλλογο Σοποτινών του πρώτου τεύχους της εφημερίδας του χωριού μας "Τα νέα του Σοποτού. Η εφημερίδα που είχε πλούσιο υλικό από νέα, έθιμα, συνήθειες, παραδόσεις, συνταγές και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους χωριανούς, έτυχε πολύ μεγάλης και Θερμής υποδοχής από όλους και απέσπασε πολλές ευχές για συνέχιση και μακροζωία της έκδοσης.
Βασική στόχευση είναι η εφημερίδα του Συλλόγου να αποτελέσει έναν φορέα σκέψεων, προτάσεων, προβληματισμών και επικοινωνίας. Επίσης μέσα από την εφημερίδα απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι όλη η προσπάθεια που ξεκινάει στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και βοήθεια όλων.
Αργότερα όλες οι οικογένειες επέστρεφαν στα σπίτια τους για να τιμήσουν το εορταστικό μεσημεριανό τραπέζι που απαιτούσε η ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου