Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στην ιστορία του Σοποτού, Μιχαήλ Κούκας: Περίοδος 1820-1834

  Ο Μιχαήλ Κούκας είναι άξιο τέκνο της του Σοπωτού που έδρασε και έπαιξε ενεργό μέρος τόσο προεπαναστατικά και κατά την διάρκεια της επανάστασης, όσο και μετά την απελευθέρωση. Επειδή για το πρόσωπο αυτό δεν εγράφη τίποτα ιστορικό, ιδίως από τους ντόπιους μελετητές και συγγράψαντες
για την Ιστορία του Σοπωτού με αποτέλεσμα σήμερα να έχει λησμονηθεί, θέλω να παραθέσω ορισμένα στοιχεία για αυτόν, ως ένας ενδιαφερόμενος για την ιστορία του Σοπωτού. Κατήγετο απο το Σοπωτό, γεννηθείς πριν το 1801. Την καταγωγή του από το Σοπωτό μαρτυρούν και τα Δικαιοπρακτικά έγγραφα Σοπωτού (ΗΖ-ΙΗ αι) , ανάτυπο εκ του Η τόμου 1976 της επετηρίδας των Καλαβρύτων με α/α αριθμ.7 σελις 125, που σε αυτό αναφέρονται αγοραπωλησίες στο Σοπωτό το έτος 1716 που αφορούν τον Γιάννη και Παναγιώτη Κούκα.
  Στην ιστορία του Σοπωτού και στους διδασκάλους της επαρχίας Καλαβρύτων προεπαναστατικά που πολλάκις αναφέρονται στον Δοσίθεο διδάσκαλο εκ Κερτέζης στη Σχολή του Σοπωτού, αναγράφεται ότι στη σχολή του Σοπωτού φοιτούσε ο ντόπιος Μιχαηλ Κούκας.
  Ο Μιχαήλ Κούκας (2) ήτο γραμματικός και μάλιστα μυστικός σύμβουλος του προεστού Σωτήρη Χαραλάμπη και είχε κατηχηθεί Φιλικός από τον Τριπολιτσιώτη κατηχητή "Π. Αρβάλη" (3) με αποτέλεσμα και το Σοπωτό και σε αυτή την υπόθεση προπαρασκευής της επανάστασης να έχει συμβάλλει  έχοντας Φιλικό με γραπτή μαρτυρία.
 Επίσης, πέραν του ότι ήτο μυστικός γραμματέας του Σωτήρη Χαραλάμπη, ο Μ. Κούκας παραπλανούσε ως προς τις διαθέσεις των Ελλήνων τον Βοεβόδα των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου (4) κατά τις παραμονές της επανάστασης του 1821, με αποτέλεσμα ο Αρναούτογλου να είναι ανεκτικός με τους προεστούς με αποτέλεσμα και οι επαναστατικές διαβουλεύσεις να μπορούν να γίνονται στη επαρχία Καλαβρύτων τις μέρες εκείνες παραμονών της επανάστασης με περισσότερη κάπως ασφάλεια.
  Όμως εκείνο που ήταν μέχρι τώρα άγνωστο και που τιμά την ιστορία του Σοπωτού είναι ότι ασχολήθηκε με τα πολιτικά δρώμενα 1827-1834 και ως προκύπτει από τα Γενικά ιστορικά αρχεία του κράτους  (5), το όνομα τους παρέμεινε αθάνατο στην ιστορία του Ελλ. Κράτους, αφού εκλεγείς αντιπρόσωπος της επαρχίας Καλαβρύτων μαζί με τους Σωτ. Θεοχαρόπουλο , Βασ.Πετμεζά και Ασημ. Παπαδόπουλο στην Ε' Εθνοσυνέλευση του Άργους - Ναυπλίου 1831, είναι παρόν σε όλες τις εργασίες  αυτής που αφορούσε την διαμόρφωση του πολιτεύματος μετά την δολοφονία του Καποδίστρια.

Πηγές:  
  • 1, 2 Αθ. Φωτόπουλος, " Οι Κοτσαμπάσιδες της Πελοποννήσου" σελ 55, εκδ. Ηρόδοτος 2005 και στο βιβλίο του Ιστορικά και Λαογραφικά της Αν. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων τόμος 1ος, σελ. 120-121, αναφέρει ότι κατήγετο απο το Σοπωτό.
  • 3, Μέξας σελ.46
  • 4, Φρανζής σελ.147 τομ.Α
  • 5, ΓΑΚ, τόμος 5ος, σελ. 11, 193 κτλ
                                                                             Μουθούνης Κωνσταντίνος, 
                                                                              κάτοικος Σοπωτού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου