Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εθελοντισμός


     Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας  αγγίζει  όλους,   ανεξαρτήτου κοινωνικής   τάξης    και    επαγγελματικής    ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετική λειτουργία που δυναμώνει την  κοινωνική  αλληλεγγύηενισχύει την  συμμετοχή  και  τη  συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.
  Ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, κυρίως όμως με την αγάπη και την στήριξη για το συνάνθρωπο. Ξεκινά από την καρδιά δίχως φραγμούς και περιορισμούς και συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας, Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν τα κοινωνικά προβλήματα. Όλοι μαζί σίγουρα μπορούμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο να δώσουμε, να προσφέρουμε λίγη βοήθεια, ένα λόγο, λίγο χρόνο, λίγη αγάπη. Πάνω σε αυτήν την ιδέα ξεκίνησε δειλά αλλά με μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμό η ιδέα του εθελοντισμού στο χωριό μας.
   Πρώτη δράση ήταν η εκκλησιά του Αι Γιώργη στην οποία μόλις είχαν τελειώσει τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης. Από νωρίς το πρωί όλοι οι εθελοντές μετά απαραίτητα είδη καθαρισμού και με το ανάλογο ντύσιμο κατεύθυναν στην εκκλησία όπου γινόταν ο καταμερισμός των εργασιών. Καθαρίστηκε το πέτρινο πάτωμα, πλυθήκαν όλα τα χαλιά πετάχτηκαν παλαιά αντικείμενα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά υγρά για τον καθαρισμό των πολυελαίων και την προστασία των εικόνων, γυαλίστηκαν όλα τα καντήλια και τα μπρούντζοι του ναού καθώς και τα τζάμια. Το απόγευμα ο Αι Γιώργη ήταν αγνώριστος. Σπουδαιότερο όλων όμως ήταν η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που είχε όλη η ΟΜΑΔΑ ΕΘΕ­ΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΟΠΟΤΟΥ βλέποντας  το έργο της. Τέλος τα γέλια τα πειράγματα και τα αστεία μαζί με τα κεράσματα τους καφέδες και τα γλυκά που  προσφέρθηκαν έδω­σαν σε εκείνο το πρωινό μια άλλη νότα.
Συγχαρητήρια σε όλους! Τον Αύγουστο συνεχίζουμε με διαφορετικές δράσεις και με μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών γιατί ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΖΙ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου