Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Λίγα λόγια από τον Πρόεδρο του Σοποτού...


Αγαπητοί Συγχωριανοί,

Στα πλαίσια της τακτικής επικοινωνίας μας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με την πρώτη χρόνια της θητείας μου σαν Πρόεδρος του χωριού μας αλλά και να σας μεταφέρω τα τελευταία νέα - εξελίξεις που αφορούν το χωριό μας.
Η χρονιά που πέρασε ήταν μεν αναγνωριστική αλλά συγχρόνως άκρως εποικοδομητική σε σχέση πάντα και με τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αφού ενημερώθηκα όσο το δυνατόν καλύτερα για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό μας, οι προσπάθειές μου επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπων επίλυσης τους. Σε συνεργασία με την νέα Δημοτική αρχή και το Σύλλογο του χωριού μας πιστεύω ότι καταφέραμε να βρούμε λύσεις σε αρκετά από αυτά.
Πρέπει όμως όλοι να συναισθανθούμε και να καταλάβουμε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Δεν είμαστε πια αυτόνομη κοινότητα, δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές οικονομικές ενισχύσεις, ενώ ο Καλλικρατικός Δήμος έχει αλλάξει τις δομές και τις αρμοδιότητες των κοινοτήτων. Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2012 που εγκρίθηκε μετά από εισήγηση μου στο Δήμο ανέρχεται στις 7000 ευρώ, ποσό σχετικά μικρό σε σχέση με τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη το χωριό μας.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την δύσκολη οικονομική συγκυρία, πιστεύω ότι κατάφερα να αντιμετωπίσω κάποια από τα προβλήματα πρώτης ανάγκης για τους συγχωριανού μας, όπως τα θέματα καθαριότητας (με τοποθέτηση μεγάλων κάδων απορριμμάτων σε κομβικά σημεία του χωριού μας και την τακτική αποκομιδή τους), τον ηλεκτροφωτισμό του χωριού μας (με την συντήρηση και την αλλαγή λαμπτήρων), αλλά και θέματα υδραυλικών εργασιών (αποκατάσταση ζημιών σε παροχές νερού, συντήρηση δεξαμενών, σύνδεση νερού στην βάρκα) κ.α.
Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο χωριό μας. Γνωρίζω ότι δυστυχώς δεν θα είναι όλοι οι συγχωριανοί μας ικανοποιημένοι και θα επιθυμούν το κάτι παραπάνω ενώ ίσως να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν και συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια μας δένουν τα χέρια!!!! Οι εισηγήσεις μου, οι προσπάθειές μου αλλά και οι πιέσεις που ασκώ στο Δήμο πιστεύω ότι πιάνουν τόπο και πολλά πράγματα γίνονται. Η συνεργασία μου με τον Σύλλογο μας είναι στενή και συνεχής και τα πρώτα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι όταν όλοι μας είμαστε ενωμένοι και δεν βάζουμε προσωπικά συμφέροντα ανάμεσα μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία μας με το ΣΕΟ, (που ως γνωστό φιλοξενείτε στις εγκαταστάσεις της Αστικής) μια συμφωνία που προέκυψε μέσα από την αναζήτηση μεθόδων και πρακτικών προκειμένου το όμορφο χωρίο μας να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί περισσότερο. Στην προσπάθεια αυτή βοηθήσαμε όλοι: ο Δήμος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος (προηγούμενη & νέα αρχή), οι συγχωριανοί μας αλλά και εγώ προσωπικά με τις ενέργειες μου και τον σωστό συντονισμό όλων των εργασιών καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα που άλλοι νόμιζαν ότι δεν θα γίνει ποτέ!


Σας Ευχαριστώ Προσωπικά & σας εύχομαι καλή & δημιουργική χρονιά!
Είμαι εδώ, πάντα στην διάθεση σας για το καλό του όμορφου χωριού μας!
Εκτιμώ την κατανόηση σας αλλά περιμένω και την βοήθεια σας!
Με Εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Σοποτού
Σπυρίδων Κουρής
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου