Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Περί Αστικής


Στο πλαίσιο της τακτικής μας επικοινωνίας και ενημέρωσης σας για τα τρέχοντα θέμα που απασχολούν το χωριό μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:
Στις 9 Ιουλίου 2012, και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Καλαβρύτων, έγινε η τελική συνάντηση με τα ΣΕΟ σχετικά με την υπογραφή συνεργασίας παραχώρησης διάρκειας 5 ετών.  Όπως και παλαιότερα σας είχαμε ενημερώσει κοινός στόχος του Συλλόγου – ΣΕΟ ήταν το καλοκαίρι του 2012 να ξεκινήσει η λειτουργία του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Αστικής.
Όμως, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του Δήμου και την συσσώρευση των οικονομικών προβλημάτων δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθεί η δέσμευση του Δημάρχου προς τον Σύλλογο για την πραγματοποίηση η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Συγκεκριμένα έχει εκπονηθεί μελέτη για την βελτίωση των είδη υπαρχόντων παλαιών εξωτερικών wc – λουτρών της Αστικής, εργασίες απαραίτητες και οι οποίες θα πληρούν  τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών που θα συμμετείχαν στα προγράμματα της κατασκήνωσης των ΣΕΟ.
Αγαπητοί συγχωριανοί, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη δύσκολη οικονιμική κατάσταση η οποία μας ανησυχεί όλους μας όχι μόνο για αυτό που συμβαίνει αλλά και η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί.
Παρ’ όλα αυτά σας διαβεβαιώνουμε ότι σε ότι έχει να κάνει με το χωριό μας ο Σύλλογος δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες του και τον αγώνα του για την εξοικονόμηση χρημάτων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της Αστικής.
Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι με τις συλλογικές προσπάθειες Συλλόγου και Τοπικού Προέδρου καθώς και με την βοήθεια του Δήμου ολοκληρώνεται η β’ φάση του νέου δρόμου Αποθήκης Αστικής.

                                                                                                                Φιλικότατα
                                                                                                       Σύλλογος Σοποτινών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου