Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ζήστε Χαρούμενες και Υγιείς Διακοπές


Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με παιδιά, ιδιαίτερα  κατά την περίοδο των θεριών διακοπών. Κατά πόσον όμως είμαστε σε θέση να προλάβουμε μια ενδεχόμενη άσχημη εξέλιξη από μια σκανδαλιά ενός μικρού μας φίλου; Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν βρισκόμαστε σε κάποια περιοχή όπου δεν υπάρχει ένας παιδίατρος, ούτε και είναι άγνωστε η/ και δυσνόητες οι πιο πολλές.
  Η πιο σημαντική αρχή να έχουμε κατά νου, είναι πως ένα παιδί παίζει και τρώει ακόμα και όταν έχει πυρετό είναι καλά! Πάντα βέβαια παρατηρούμε  το πώς συμπεριφέρεται και καταγράφουμε τον πυρετό του. Προσέχουμε έτσι ώστε να ενυδατώσει σωστά και να μην έχει κάποιο εξάνθημα.
  Στη θάλασσα φροντίζουμε να είναι πάντα προστατευμένο με ένα καλό αντηλιακό και να μην εκτίθεται για πολύ ώρα στον ήλιο (ιδιαίτερα προσέχουμε στις αμμώδεις παραλίες όπου ακόμα και όταν βρίσκεται υπό σκιά, το δέρμα απορροφά θερμότητα λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στην άμμο!). Έχουμε πάντα μαζί μας νερό ή αναψυκτικά ή χυμούς για την ενυδάτωση, καθώς επίσης αμμωνία ή μια κορτιζονούχο αλοιφή για μέλισσες – σφήκες κτλ. Είναι αδιανόητο να αφήνουμε ένα παιδί να βουτήξει στην θάλασσα σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό!!!
Πρέπει να περάσουν 3 ώρες για να γίνει αυτό! Επίσης είμαστε επιφυλακτικοί για θάλασσες που δεν γνωρίζουμε αν σε κάποια σημεία τους κρύβονται παγίδες (ύφαλοι, τσούχτρες, αχινοί). Φροντίζουμε ιδιαίτερα πάντα για την ατομική μας υγιεινή τους (πλύσιμο χεριών) ιδιαίτερα όταν κάνουμε χρήση ενός wc. Ένα παιδί είναι ΠΑΝΤΑ έστω και λίγο ζωηρό και μπορεί να πιάσει οτιδήποτε μπορεί να του τραβήξει την προσοχή και μετά να βάλει τα χέρια του στο στόμα. Ιδιαίτερα τα νήπια λόγω και της έλλειψης της αίσθησης του κινδύνου, μπορεί να πάρουν από γόπα τσιγάρου έως και κάποιο απορρυπαντικό!
 Είναι γνωστή σε όλους μας η αγάπη που τρέφει ένα παιδί για τα κατοικίδια. Εκεί πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι δεν πλησιάζουμε ένα άγνωστο ζωάκι όσο χαριτωμένο και αν είναι, ιδιαιτέρως δε όταν δεν γνωρίζουμε αν είναι εμβολιασμένο. Σαφώς μετά την επαφή του καλό πλύσιμο χεριών.
  Προσέχουμε τα τρόφιμα που δίνουμε σε ένα παιδί, να είναι καλά διατηρημένα. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα τρόφιμα που  διατηρούνται σε ψυγείο όπως: παγωτά, γάλα, κρέμες, σοκολάτες.
 Όταν έχουμε τουλάχιστον την καλή διάθεση να είμαστε έστω λίγο προσεκτικοί τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις όμορφες στιγμές που θα περάσουμε με τα παιδιάς μας! Καλό καλοκαίρι και χαρούμενες διακοπές σε όλους σας!

Με εκτίμηση,
Χαράλαμπος Β. Τσούνης
Παιδίατρος, Αράτου 12, Πάτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου