Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Συλλογή Παλαιού Φωτογραφικού Υλικού


Γυμνάσιο (Αρρένων) Αροανίας Καλαβρύτων
Σχολικό έτος 1969
 (
ΜΑΡΑΓΚΟΣ Π., ΛΟΥΡΙΔΑΣ Θ., ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ)
«Γυμνάσιον Α΄ Κύκλου Αροανίας», Μάης 1972: Ημερήσια εκδρομή στην Μονή Αγίων Θεοδώρων!
(Τα παιδιά της φωτογραφίας είναι το 1/3, περίπου των μαθητών/τριών του γυμνασίου εκείνη τη χρονιά. Φωτο: Παναγιώτης Δημόπουλος-τότε-μαθητής, από το Λειβάρτζι).


   Ο Σύλλογος στα πλαίσια της προσπάθειας του για καταγραφή και διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού του χωριού μας, ξεκίνησε την δημιουργία παλιού φωτογραφικού υλικού. Αναζητά δηλαδή παλιές φωτογραφίες τις αντιγράφει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις βελτιώνει και τις ετοιμάζει για περαιτέρω αξιοποίηση. Η αναγκαιότητα αυτής διαφαίνεται  στο γνωστό ρητό – Μια φωτογραφία αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις - .

    Επειδή αναγνωρίζουμε λοιπόν όλοι την αξία αυτής της δουλειάς αλλά και επειδή επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάμπολλες παλιές φωτογραφίες στα σπίτια των Σοποτινών, σας καλούμε όλους όσοι έχουν τέτοιες φωτογραφίες – και επιθυμούν  βεβαίως να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή – να ψάξουν και να ξεχωρίσουν τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται: πρόσωπα Σοποτινών σε οικογενειακές στιγμές, γιορτές, παρέες, γάμοι, βαφτίσεις, χοροί, λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, χαρακτηριστικά τοπία του χωριού. Επίσης φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται πρόσωπα σε εργασίες και σε εκδρομές. Και τέλος σχολικές φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία έχει σχέση με το χωριό από το απώτερο παρελθόν έως το έτος 1990 περίπου.

Η συνεργασία μας μπορεί να γίνει ως εξής:

1.              Για όσους μένουν ή έρχονται συχνά στο χωριό:
Αφού ψάξουν και τις βρουν, να τις αριθμήσουν στην πίσω τους πλευρά και μα την ίδια αρίθμηση να καταγράψουν σε μια κόλλα χαρτί τα πρόσωπα της φωτογραφίας, το χρόνο και τον τόπο λήψης της φωτογραφίας – αν φυσικά τον ξέρουν – και όποια άλλη αξιόλογη πληροφορία για τα πρόσωπα της φωτογραφίας. Στη συνέχεια να τις παραδώσουν σε οποιαδήποτε μέλος του Συμβουλίου του Συλλόγου για ηλεκτρονική καταχώρηση των πληροφοριακών στοιχείων κάθε φωτογραφίας και επιστροφή των φωτογραφιών στον κάτοχο τους.
2.               Για όσους ζουν εκτός μπορούν να μας τις στείλουν:
Α) Ταχυδρομικά μαζί φυσικά με τις παραπάνω πληροφορίες. Αυτές αφού τις αντιγράψουμε με τον ίδιο τρόπο θα τις επιστρέψουμε πίσω.
Β) Με εγγραφή τους σε οπτικό δίσκο (CD).  Σημειώνουμε ότι με όλους τους τρόπους δε θα πρέπει να λείπουν οι σχετικές με τις φωτογραφίες πληροφορίες.

Έστω και τώρα προλαβαίνουμε να διαφυλάξουμε  στιγμές, εικόνες του παρελθόντος μας και της ιστορίας μας μέσα από τις μορφές των δικών μας ανθρώπων, των προγόνων μας. Το σημαντικότατο υλικό που θα συγκεντρωθεί θα προβάλουμε μέσα από ένα φωτογραφικό αρχείο – λεύκωμα ενώ στόχος μας είναι να δημιουργηθεί έκθεση, προϊδεάζοντας σας για τα αισθήματα και την ικανοποίηση που θα προσφέρει σε όλους μας.

                                       Φιλικότατα,
                                         Στοιχεία επικοινωνίας και αποστολής:
                                            Πράγια Αρετή, pragiaareti@yahoo.com, 2109602334 (8-9μμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου