Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Θησείο απέναντι από την Ακρόπολη η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου Σοποτινών. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και σε πείσμα των δύσκολων συγκυριών που διανύουμε η ανταπόκριση των μελών και φίλων του Συλλόγου ήταν πολύ μεγάλη, έτσι από νωρίς το πρωί στην όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι χωριανοί τα αστεία οι ευχές και τα γέλια κυριάρχησαν παραγκωνίζοντας τις αγωνίες και το γκρίζο των ημερών.
 Έκπληξη και νοσταλγία προκάλεσε σε όλους η προβολή σε video wall από φωτογραφίες και εικόνες του Σοποτού κάνοντας την αίσθηση του χωριού ακόμη πιο έντονη.
 Τους πατριώτες καλωσόρισε εκ μέρους του Συλλόγου η Γραμματέας του Συλλόγου Αρετή Πραγιά η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της ευχήθηκε καλή και υγιή χρονιά καθώς κουράγιο, δύναμη και αισιοδοξία για τα δεινά που περνάει η χώρα μας.
 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σούλης Σοφιανόπουλος αφού ευχήθηκε για την νέα χρονιά έκανε μια σύντομη αναφορά στους στόχους που πέτυχε ο Σύλλογος καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται για την ολοκλήρωση τόσο μεγάλου έργου της Αστικής όσο και των άλλων αναγκών του χωριού μας. Επίσης έκανε αναφορά στην μεγάλη συμβολή και συνδρομή του Δήμου Καλαβρύτων και τόνισε την ανάγκη της συμπαράστασης και της θετικής υποστήριξης που χρειάζεται ο Σύλλογος και το χωριό μας, ώστε να το έργο μας να συνεχιστεί αλλά και όλοι μαζί να καταφέρουμε ανθρώπινα να περάσουμε τις δυσκολίες.
 Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς με τον πρόεδρο του Συλλόγου και αφού εξέφρασε τις ευχές του για την νέα ζήτησε κατανόηση και υπομονή καθώς βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση, όπου πολλά προβλήματα   και ζητήματα έχουν συσσωρευτεί. Υπογράμμισε όμως ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο μηχανισμός του Δήμου θα έχει συνεχή παρουσία και θα βοηθήσει στις ανάγκες αλλά και στην πραγματοποίηση έργων στο χωριό. Στη συνέχεια το λόγο ανέλαβε ο συγχωριανός Γ. Καταντώνης που με την σειρά του ευχήθηκε ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας κουλτούρας με συμμετοχή, συνεργασία και αξιοποίηση συγχωριανών με διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις. Ο Γ. Κασταντώνης αφιέρωσε το κομμάτι της πίττας του στον αιωνόβιο μπάρμπα Λεωνίδα με την ευχή να πάρουμε τα χρόνια και την σοφία του.

 Ο συγχωριανός Σπήλιος Σοφιανόπουλος που στο παρελθόν και σε δύσκολους καιρούς για το χωριό ήταν παρόν με την βοήθεια του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνεργασίας όλων μας. Το κομμάτι της πίττας αφιέρωσε στους απανταχού Σοποτινούς.
  Το Σώμα Ελληνισμού Οδηγισμού τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση με τους εκπροσώπους του την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κα Τούλα Αλμπάνη καθώς και μέλος  κα Μαγδαληνή Λίοργη.  Η κα Αλμπάνη χαιρέτισε την καινούρια συνεργαίσα με τον Σύλλογο αναφέρθηκε στο πλάνο και τα σχέδια σχετικά με τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις καθώς και στην αμοιβαία προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την κάλυψη των  εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο χώρο της Αττικής. Η κα Αλμπάνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους μόνιμους κατοίκους του χωριού και στη υποδοχή που είχε το Συνέδριο τους, καθώς συγκίνησαν όσους παρευρέθηκαν με την απλότητα και την θερμή φιλοξενία τους.
 ΟΙ συγχωριανοί Θεμιστοκλής και Τούλα Μούλου, δύο από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού μας εκπροσώπησαν αυτούς που αγωνίζονται μέσα από δυσκολίες να διατηρούν τις συνήθειες τα ήθη και έθιμα τις παραδόσεις και να κρατιούνται περήφανοι μέσα στα βουβά σοκάκια του απομονωμένου μας χωριού. Οι φύλακες του χωριού μας αφού έκοψαν το κομμάτι της πίττας το οποίο αφιέρωσαν στο Σοποτό, αναφέρθηκαν στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της μοναξιάς και της ερήμωσης που έχει ο τόπος ειδικά τον χειμώνα και τόνισαν την ανάγκη της ασφάλειας αλλά και της ανθρώπινης παρουσίας στο χωριό.
  Τα τυχερά φλουριά της βασιλόπιτας κέρδισαν ο κος Σπήλιος Σοφιανόπουλος και ο μικρός Διοκλής Γκίκας οι οποίοι έλαβαν αναμνηστικά γούρια.
  Με την συνοδεία μουσικής από το πιάνο και με τραγούδια κύλισε η γιορτή καθώς και με την υπόσχεση ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για την μεγαλύτερη προσφορά στο αγαπητό μας χωριό και στους ανθρώπους που κατοικούν εκεί. Ήταν μια ακόμη απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση του Συλλόγου μας. Και του Χρόνου!
                                                         
                                                                                              Αρετή Πράγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου