Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 516.000 ευρώ, εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα το έργο προμήθειας εξοπλισμού κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Καλαβρύτων (3η Διαχειριστική Ενότητα Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας). Η προμήθεια σταθμού μεταφόρτωσης θα εξομαλύνει σημαντικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαβρύτων και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. 
Να σημειωθεί ότι το αίτημα του Δήμου Καλαβρύτων , που είναι και δικαιούχος του έργου, είχε υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά προσέκρουσε σε γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα στα αρμόδια Υπουργεία. Με την απόφαση του Περιφερειάρχη και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζεται , πλέον, η αναγκαία χρηματοδότηση και ανοίγει ο δρόμος για την προμήθεια του Σ.Μ.Α. καθώς ο Δήμος Καλαβρύτων δηλώνει ετοιμότητα να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο τις σχετικές διαδικασίες. Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, σε επιστολή του προς την Περιφέρεια εκφράζει τις ευχαριστίες τους για την ταχεία ανταπόκριση στην αίτηση μας και προσθέτει ότι ο Περιφερειάρχης και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έχουν ενστερνιστεί την εθνική αναγκαιότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της χώρας μας και της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου