Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Κοπή Πίτας Σοποτινών στην Αθήνα 2013 - Φωτορεπορτάζ

 Με ξεχωριστή επιτυχία και με τις καλύτερες εντυπώσεις έγινε η κοπή της πίττας των
Σοποτινών στην Αθήνα την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.
Στην κατάμεστη αίθουσα δεκάδες συμπατριώτες και φίλοι του Σοποτού μέσα σε κλίμα αισιοδοξιας αντάλλαξαν ευχές και χαμόγελα αισιοδοξίας για την νέα χρονιά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε όλο το νέο Προεδρείο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, ο Τοπικός Πρόεδρος του χωριού μας Σπύρος Κουρής εκπροσωποι των ΣΕΟ καθώς και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Λειβαρτζίου κ.Φράγκος , Αναστασοβιτών κ. Παρασκευόπουλος, Σειρρέων κ. Κωνσταντινίδου.
 
 
 

 
 
 
 
Ο Σύλλογος Σοποτινών ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους παρευρέθηκαν και όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια και τον αγώνα μας για να σταθούν δυνατά και όρθια τα χωριά μας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρετή Πράγια
Πηγή: Σοπωτό-4Αστέρων (Μικρή Ελβετία) Το αγαπημένο μας χωριό... https://www.facebook.com/groups/127926040079/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου