Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Αύριο η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων Αγίου Δημητρίου και Παύλου εκ Σοπωτού στην Πλ.Νόρμαν, Πάτρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλόπρέπεια οι Αρκάδες της Πάτρας, θα τιμήσουν τους προστάτες Αγίους των Δημήτριο & Παύλο εκ Σοπωτού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου υπάρχει επιβλητική εικόνα των Αγίων δωρεά από Αρκά του Περασμένου αιώνα.

Το πρόγραμμα έχει καταρτισθεί ως εξής:

   Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ώρα 6:30 μμ: Πλατεία Νόρμαν. Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων υπό του Μητροπολίτου, του Ιερού κλήρου και του λαού. Τα Ιερά Λείψανα εν συνεχεία θα μεταφερθούν λιτανευτικά στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών, όπου θα τελεστή Μέγας Εσπερινός.

   Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ώρα 7:00 -10:30 πμ: Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Πατρών. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνούριας κ.κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος θα συνοδεύσει στην Πάτρα τα Ιερά Λείψανα. Τα Ιερά Λείψανα των Νεομαρτύρων ευρίσκονται εις την Ιερά Μόνην του Αγίου Νικόλου Βάρσων της Αρκάδιας. Πρέπει όλοι οι Αρκάδες να δώσουν το παρών τους εις τας εκδηλώσεις διότι είναι η μοναδική πρώτη φορά πουτα Ιερά Λέιψανα έρχονται για ευλογία του Πατραϊκού λαού στην Πάτρα. 

  Τα Ιερά Λείψανα θα αναχωρήσουν την Δευτέρα 13 Μαϊου το απόγευμα μετά το Μέγα Εσπερινό ώρα 5:30μμ. Επίσης την Δευτέρα το πρωί από 07:00 εως 10:00πμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.


πηγή: Εφημερίδα Γνώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου