Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Πλήθος Πατρινών προσκύνησε τα τίμια λείψανα των Νεομαρτύρων Παύλου και Δημητρίου

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη μας αλλά και για την πατρίδα μας». Αυτά ανέφερε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χθες Κυριακή 12 Μαίου 2013 το απόγευμα στη διάρκεια του εσπερινού στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών όπου από το προχθεσινό Σάββατο έχουν μεταφερθεί από την Τρίπολη για προσκύνημα, στήριξη και ευλογία των πιστών της περιοχής μας, τα λείψανα των Πολιούχων της Τρίπολης, Νεομαρτύρων Παύλου και Δημητρίου.






Πραγματικά πολύς κόσμος από το Σάββατο το απόγευμα οπότε και έγινε η λαμπρή υποδοχή των μυρίπνοων τιμίων λειψάνων στην πλατεία Νόρμαν έως και σήμερα το πρωί που τελέστηκε Θεία λειτουργία, πέρασε από το ναό του Αγίου Διονυσίου για να προσκυνήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ναό του Αγίου Διονυσίου φυλάσσεται ωραία παλαιή εικόνα των 2 αγίων, δωρεά των Αρκάδων της Πάτρας από το 1861!
Τα ιερά, τίμια λείψανα που έχουν μεταφερθεί μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη από την μονή του Αγίου Νικολάου Βαρσών όπου και φυλάσσονται, πρόκειται να παραμείνουν έως και σήμερα Δευτέρα 13 Μαίου τις 17.00 το απόγευμα οπότε και η συνοδεία από την Αρκαδία, με επικεφαλής τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, θα επιστρέψει τα ιερά λείψανα στη θέση τους στο μοναστήρι των Βαρσών όπου ως γνωστό για 17 χρόνια μόνασε και διετέλεσε καθηγούμενος ο νυν Μητροπολίτης μας των Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Όπως ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος, η σκέψη του ήταν ακριβώς αυτή, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, να έρθουν τα θαυματουργά αυτά λείψανα των νεομαρτύρων αγίων για να τα προσκυνήσουν οι Πατρινοί και να λάβουν ευλογία, βοήθεια και ψυχική ανάταση.
Ο κ.κ. Χρυσόστομος χθες το απόγευμα διηγήθηκε στο κήρυγμα του με γλαφυρό τρόπο τον βίο των 2 αγίων που είχαν περίπου παρόμοιο τέλος καθώς αποκεφαλίστηκαν από τους Αγαρηνούς Τούρκους στην Τρίπολη, ο μεν Δημήτριος από την Λιγούδιστα της Τριφυλλίας το 1803, ο δε Παύλος από το Σοποτό (Αροάνεια) που πουλούσε τσαρούχια (παπούτσια της εποχής στην Πάτρα) δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1818.
Η μνήμη τους συνεορτάζεται με λαμπρές εκδηλώσεις και λιτανεία στην πόλη της Τριπόλεως στις 22 Μαίου, σε λίγες μέρες και όπως είπε δημοσίως ο κ.κ. Χρυσόστομος θα παραστεί και ο ίδιος φέτος στις θρησκευτικές εκδηλώσεις (πηγαίνει κάθε χρόνο) ανταποδίδοντας και την επίσκεψη του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου που μετέφερε τα λείψανα στην Πάτρα.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι κατά την υποδοχή στο ναό του Αγίου Διονυσίου ήταν και το προεδρείο και τα μέλη του συλλόγου Αρκάδων της Πάτρας ενώ στη συνοδεία που ήρθε από την Τρίπολη, ήσαν ακόμα ο ηγούμενος της μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ Γαλάνης, Μοναχοί του μοναστηριού και κληρικοί της Τριπόλεως.
Τέλος να σημειώσουμε ότι όλες οι ιερές ακολουθίες έχουν, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών, αφιερωθεί σε προσευχή για τους μαθητές της γ' λυκείου που σε λίγες μέρες θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την είσοδο τους στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


 


Πηγή http://www.thebest.gr, http://www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου