Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Παύλος στο Σοποτό


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στις 18 Μαΐου 2013 η εορτή του Αγίου Παύλου εξ Αροανίας.

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιότατος Ευσέβιος Σπανός, ενώ παρέστησαν πλήθος προσκυνητών που συνέρευσαν από Αθήνα, Πάτρα και τα χωριά της περιοχής. Παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πολλά μέλη του Ιδρύματος Προασπίσεως Η. και Π. Αξιών. Παρέστησαν και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Κύριος Δημήτριος Βαρβιτσιώτης όπως επίσης και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕ κ Κοσμάς Γεώργιος.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία στο μικρό καλυβάκι που γεννήθηκε ο Αγιος Παύλος και εν συνεχεία ακολούθησε γεύμα που παρέθεσαν οι κτίτορες του εξαίρετου ναού του Αγίου Παύλου στην Αροανία Καλαβρύτων Κύριος Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και Κυρία Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.
Η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Καλαβρύτων τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια ενώ ο Γιώργος Δαλιάνης με την φλογέρα και το κλαρίνο του έδωσε την ιδιαίτερη νότα αντιλαλώντας τους ήχους στα γύρω βουνά.
Ακολούθησε επίσκεψη στην Αγία Λαύρα όπου τοποθετήθηκε στην Αίθουσα των Ιερών Κειμηλίων του Αγώνα του 1821 πλάκα στην οποία αναφέρεται η ρήση του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» υπενθυμίζοντας την ιερά υποχρέωση όλων των Ελλήνων.Πηγή: http://www.kalavrytanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου