Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα τον Δεκαπενταύγουστο

 
 
Στο ιστορικό μοναστήρι της ορεινής και πανέμορφης επαρχίας των Καλαβρύτων, την ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, στους πρόποδες του Χελμού, όπου φυλάσσεται η ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας (έργο του Ευαγγελιστή Λουκά), θα βρεθεί τον Δεκαπενταύγουστο που πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς το μοναστήρι, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος δέχθηκε πρόσκληση από τον ηγούμενο της ιεράς Μονής και τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο και αναμένεται να έρθει στο μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα στο βράχο, όπου θα χοροστατήσει στην πανηγυρική Θεία λειτουργία ανήμερα την Πέμπτη 15 Αυγούστου που η Εκκλησία μας τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα και το Μέγα Σπήλαιο από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ενώ μαζί του θα συγχοροστατήσει και ο κ.κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στο εξωτερικό, σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο κ. Αμβρόσιος θα επιστρέψει από τη Ν. Υόρκη στις 5 Αυγούστου και θα παραμείνει όλο τον μήνα Αύγουστο για τα λειτουργικά του καθήκοντα στα Καλάβρυτα.

Το Μέγα Σπήλαιο που χρονολογείται από το 362 μ. Χ. θεωρείται από τα κυριότερα και γνωστότερα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο. Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων στο δρόμο Πούντα – Καλάβρυτα, που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ' όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων.

Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το συγκρότημα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου καθηλώνει τον επισκέπτη με την ανυπέρβλητη ομορφιά και γραφικότητα του αλλά και την μεγάλη ιστορία του. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής. 
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα της λαμπρής θρησκευτικής γιορτής έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 14.08.2013

ΩΡΑ 19.00΄: Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β' και της συνοδείας του
ΩΡΑ 19.15΄: Εγκαίνια του ανακαινισμένου Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής
ΩΡΑ 19.30΄: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

ΠΕΜΠΤΗ 15.08.2013

ΩΡΑ 7.00΄: Όρθρος
ΩΡΑ 7.30΄: Καταβασίαι
ΩΡΑ 8.30΄: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄.
 
 
Πηγή: www.briefingnews.gr  ,   http://www.kalavrytanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου