για την Ιστορία του Σοπωτού με αποτέλεσμα σήμερα να έχει λησμονηθεί, θέλω να παραθέσω ορισμένα στοιχεία για αυτόν, ως ένας ενδιαφερόμενος για την ιστορία του Σοπωτού. Κατήγετο απο το Σοπωτό, γεννηθείς πριν το 1801. Την καταγωγή του από το Σοπωτό μαρτυρούν και τα Δικαιοπρακτικά έγγραφα Σοπωτού (ΗΖ-ΙΗ αι) , ανάτυπο εκ του Η τόμου 1976 της επετηρίδας των Καλαβρύτων με α/α αριθμ.7 σελις 125, που σε αυτό αναφέρονται αγοραπωλησίες στο Σοπωτό το έτος 1716 που αφορούν τον Γιάννη και Παναγιώτη Κούκα.
Στην ιστορία του Σοπωτού και στους διδασκάλους της επαρχίας Καλαβρύτων προεπαναστατικά που πολλάκις αναφέρονται στον Δοσίθεο διδάσκαλο εκ Κερτέζης στη Σχολή του Σοπωτού, αναγράφεται ότι στη σχολή του Σοπωτού φοιτούσε ο ντόπιος Μιχαηλ Κούκας.
Ο Μιχαήλ Κούκας (2) ήτο γραμματικός και μάλιστα μυστικός σύμβουλος του προεστού Σωτήρη Χαραλάμπη και είχε κατηχηθεί Φιλικός από τον Τριπολιτσιώτη κατηχητή "Π. Αρβάλη" (3) με αποτέλεσμα και το Σοπωτό και σε αυτή την υπόθεση προπαρασκευής της επανάστασης να έχει συμβάλλει έχοντας Φιλικό με γραπτή μαρτυρία.
Επίσης, πέραν του ότι ήτο μυστικός γραμματέας του Σωτήρη Χαραλάμπη, ο Μ. Κούκας παραπλανούσε ως προς τις διαθέσεις των Ελλήνων τον Βοεβόδα των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου (4) κατά τις παραμονές της επανάστασης του 1821, με αποτέλεσμα ο Αρναούτογλου να είναι ανεκτικός με τους προεστούς με αποτέλεσμα και οι επαναστατικές διαβουλεύσεις να μπορούν να γίνονται στη επαρχία Καλαβρύτων τις μέρες εκείνες παραμονών της επανάστασης με περισσότερη κάπως ασφάλεια.
Όμως εκείνο που ήταν μέχρι τώρα άγνωστο και που τιμά την ιστορία του Σοπωτού είναι ότι ασχολήθηκε με τα πολιτικά δρώμενα 1827-1834 και ως προκύπτει από τα Γενικά ιστορικά αρχεία του κράτους (5), το όνομα τους παρέμεινε αθάνατο στην ιστορία του Ελλ. Κράτους, αφού εκλεγείς αντιπρόσωπος της επαρχίας Καλαβρύτων μαζί με τους Σωτ. Θεοχαρόπουλο , Βασ.Πετμεζά και Ασημ. Παπαδόπουλο στην Ε' Εθνοσυνέλευση του Άργους - Ναυπλίου 1831, είναι παρόν σε όλες τις εργασίες αυτής που αφορούσε την διαμόρφωση του πολιτεύματος μετά την δολοφονία του Καποδίστρια.
Πηγές:
- 1, 2 Αθ. Φωτόπουλος, " Οι Κοτσαμπάσιδες της Πελοποννήσου" σελ 55, εκδ. Ηρόδοτος 2005 και στο βιβλίο του Ιστορικά και Λαογραφικά της Αν. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων τόμος 1ος, σελ. 120-121, αναφέρει ότι κατήγετο απο το Σοπωτό.
- 3, Μέξας σελ.46
- 4, Φρανζής σελ.147 τομ.Α
- 5, ΓΑΚ, τόμος 5ος, σελ. 11, 193 κτλ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου