Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

25η Μαρτίου 2011 - Οι κυριότερες Δράσεις του Τοπικού Προέδρου


Σε μια λιτή και συγκινητική τελετή, που επιμελήθηκε ο πρώην Τοπικός Πρόεδρος Αντώνης Ψαρρός, έγινε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων του χωριού μας από τον Τοπικό Πρόεδρο Σπύρο Κουρή καθώς και από τον Πρόεδρο Συλλόγου Σούλη Σοφιανόπουλο, για την επέτειο της Εθνικής Απελευθέρωσης.



Κυριότερες Δράσεις Τοπικού Προέδρου για το διάστημα από 01/01/2011 έως 14/07/2011
  • Στις 24/02/2011 κατατέθηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το χωριό μας ανέρχεται στα 40000 ευρώ
  • Στις 03/03/2011 έγινε ενημέρωση με σχετική επιστολή μου προς το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας με θέμα: «Την καλύτερη και συχνότερη επίσκεψη των αστυνομικών οχημάτων στο χωριό μας καθώς επίσης και τον προβληματισμό μου για τις κλοπές που έχουν γίνει στο χωριό μας».
  • Στις 05/04/2011 έγινε ενημέρωση με σχετική επιστολή μου προς το Δήμαρχο Καλαβρύτων με θέμα: «Τρόπος πληρωμής παγίου τέλους παροχής νερού και τιμολόγιο κατανάλωσης» και ζητώ να μην υπάρχει παραπάνω επιβάρυνση στην χρέωση πάρα μόνο το πάγιο.
  • Στις 19/05/2011 έγινε ενημέρωση με σχετική επιστολή μου προς το Δήμο Καλαβρύτων με θέμα: «Ηλεκτροφωτισμός Κοινοτικών Δρόμων».
  • Στις 28/06/2011 έγινε ενημέρωση με σχετική επιστολή μου προς το Δασαρχείο Καλαβρύτων με θέμα: «Καθαρισμός και Συντήρηση Δασυλλίων».
  • Στις 14/07/2011 έγινε ενημέρωση με σχετική επιστολή μου προς το Δήμο Καλαβρύτων με θέμα: «Διαμόρφωση και Επισκευές των Κοιμητηρίων». Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ.Γιώργο Λαζούρα, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δημήτρη Χουλιάρα καθώς επίσης και με την σημαντική βοήθεια του κ. Νίκου Καυγά, Υπευθύνου Τεχνικού του Δήμου, έγιναν σημαντικά βήματα στην προσπάθεια επίλυσης κάποιων εκ των σημαντικών προβλημάτων του χωριού μας. Ενδεικτικά αναφέρω την τοποθέτηση μεγάλων κάδων συλλογής απορριμμάτων στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας, την τοποθέτηση μικρότερων κάδων σε διάφορα σημεία – γειτονιές του χωριού μας, το κλάδεμα των δέντρων στο κεντρικό δρόμο του χωρίου μας, καθώς επίσης και τον καθαρισμό από χόρτα τόσο στον κεντρικό δρόμο όσο και σε επιμέρους γειτονιές (η δράση αυτή συνεχίζεται), τον καθαρισμό των δεξαμενών. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω και να ευχαριστήσω  τον Σύλλογο του χωριού μας για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία μας που έχει ένα και μόνο κοινό σκοπό, το καλό του όμορφου χωριού μας! Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επίλυση του θέματος με τα χορτάρια στο Ηρώων και στο Σχολείο.
Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω  ότι οι οικονομικές συνθήκες και οι δυνατότητες χρηματοδότησης για το χωριό μας από τον Δήμο Καλαβρύτων είναι ιδιαίτερα δύσκολες και περιορισμένες με δεδομένο ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος περιλαμβάνει 66 δημοτικά διαμερίσματα και 128 οικισμούς. Βεβαίως το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από πλευράς Δημοτικής Αρχής, αλλά πρέπει και εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε την δυσκολία των περιστάσεων και να προσπαθήσουμε και από την πλευρά μας να προσφέρουμε ότι μπορεί ο καθένας για το καλό του όμορφου χωριού μας, του Σοποτού μας!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Σοποτού
Σπυρίδων Κουρής

Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου