Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Στις 6 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα της Πανκαλαβρυτινής Ένωσης πραγαμτοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση από την οποία προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σοποτινών. Κύριο χαρακτηριστικό της Συνέλευσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή, το έντονο ενδιαφέρον καθώς και η αγωνία όλων όσων παρευρέθηκαν σχετικά με την τύχη του χωριού μας. Κυρίαρχες προτάσεις της Συνέλευσης ήταν:
·         Αξιοποίηση Αστικής και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης των υπολοίπων ακινήτων (αρχοντικό Ντίνου, Δημοτικό Σχολείο, αποθήκη).
·         Διατήρηση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών (ιατρείο, ειρηνοδικείο) και προσπάθεια για την εγκατάσταση μιας Δημοτικής υπηρεσίας στο χωρίο μας.
·         Θρησκευτική επισκεψιμότητα
·         Εορταστικές εκδηλώσεις στο χωριό (Πάσχα, Δεκαπεντάυγουστος, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Παύλος)
·         Μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων.
·         Πρόταση δημιουργίας εντύπου επικοινωνίας – εφημερίδα από τον συμπατριώτη μας Γ.Άλπετσο


ΔΡΑΣΕΙΣ

-       Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα συνάντηση του συλλόγου με τους συγχωριανούς, στην αίθουσα του café Διεθνές, του συμπατριώτη μας Γ. Πανουτσόπουλου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πολλοί Σοποτινοί και μέσα σε ένα ενθουσιώδες και εξαιρετικό κλίμα υπήρξε πλήρη ταύτιση με τις προτάσεις που ακούστηκαν στην Γ. Συνέλευση και επιπλέον τέθηκαν θέματα όπως:

·         Δεντροφύτευση Αστικής (προσφορά Α. Ανδρικογιαννόπουλου)
·         Πρωτοβουλία για επαφή και αναζήτηση συνεργασίας με Ι.Αναγνωστόπουλο
·         Επιτροπές και καταμερισμός εργασιών
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χολουρίαρας, ο οποίος δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες μας, και ο τοπικός πρόεδρος ο κ. Σ.Κουρής ο οποίος ανέφερε την δρομολόγηση των εργασιών που θα γίνουν.
-       Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
-       Λόγων των πολλαπλών κρουσμάτων στο χωριό αλλά και λόγω τις ανασφάλειας των μονίμων κατοίκων εστάλη επιστολή προς το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίαςγια την συχνότερη εποπτεία τόσο του Σοποτού όσο και της γύρω περιοχής.
-       Αρχές Απριλίου και μετά από τις επισκε΄ψεις την Αστική των εκπροσώπων της Διοίκησης Πάτρας και Τριπόλεως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Πρόεδρο και την Διοίκηση των ΣΕΟ (Σώμα Ελλήνων Οδηγών) Ελλάδας όπου συζητήθηκαν οι όροι της συμφωνίας για την αξιοποίηση της Αστικής σε κατασκηνωτικό και συνεδριακό κέντρο των ΣΕΟ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συνεργασίας η διάνοιξη του δρόμου για την προσβασιμότητα  των πούλμαν και η απομάκρυνση του γειτονικού ποιμνιοστάσιου. Για τις ανωτέρω προϋποθέσεις ο Σύλλογος καταβάλει προσπάθειες για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.
-       Έγινε σημαντική παρέμβαση και διαμαρτυρία μαζί με τους τοπικούς προέδρους Σοποτού κ.Κουρή και Αγριδίου κ.Κούνα για την βελτίωση του δρόμου Χόβολη-Σοποτού, έργο που υλοποίησε άμεσα η Δημοτική Αρχή.
-       Στις 5 Ιουνίου και με την πρωτοβουλία του Προέδρου Λειβαρτζινών  κ. Π. Φράγκου έγινε συνάντηση των Συλλόγων της περιοχής με θέμα προβλήματα του Δήμουκαι τις επιπτώσεις του Καλλικρατικού νόμου για τα χωριά μας. Ο Σύλλογος μας που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Σ.Σοφιανόπουλος καθώς και τον Αντιπρόεδρο Π. Μούλο τοποθετήθηκε τονίζοντας την ανάγκη της συνέχισης και της αναβάθμισης λειτουργίας του νοσοκομείου Καλαβρύτων, την βελτίωση του οδικού δικτύου, την αστυνόμευση των χωριών μας, καθώς και την αναγκαιότητα της ίδρυσης Δημοτικής Υπηρεσίας στο Σοποτό λόγω της γεωγραφικής του θέσης στο κέντρο του Δήμου.
-       Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ.Λαζούρα και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Χουλίαρα τους οποίους από καρδιάς ευχαριστούμε για την βοήθεια και την συμπαράσταση τους. Κατανοώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα του νέου νόμου καθώς και τον όγκο των προβλημάτων των 66 χωριών και 117 συνοικισμών που καλύπτει ο Δήμος μας γίνεται συνεχής αναζήτηση εξεύρεσης λύσεων για τα θέματα που απασχολούν το χωριό . Αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι :
·         η δέσμευση από την Δημοτική Αρχή για την διάνοιξη του δρόμου της Αστικής από την αποθήκη.
·         η αποπεράτωση τεχνικών εκκρεμοτήτων Αστικής (παροχή νερού ΕΥΔΑΠ, σύνδεση ρολόι ΔΕΗ, καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου, βόθρος)
·         Τέλος ο Σύλλογος  καταβάλει προσπάθειες να καλύψει τις ελλέιψεις του οικήματος της Αστικής όπως υδραυλικές  και ηλεκτρολογικές εργασίες, προσθήκη 2 ντους, νιπτήρων, θερμοσίφωνα κτλ ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικό.
Αγαπητοί συγχωριανοί θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους που με την συμπαράσταση και την βοήθεια τους διευκολύνουν το έργο μας είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τις οικονομικές δυσκολίες του Συλλόγου και να τονίσουμε το ποσό πολύτιμη και αναγκαία είναι η οποιαδήποτε οικονομική συνεισφορά σας.

Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου