Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Τόπος Στα Νιάτα


 Το  χωριό μας εκτός από τις σπάνιες φυσικές ομορφιές που προσφέρει στον επισκέπτη, δίκαια μπορεί να περηφανεύεται και για τα νιάτα του που με κάθε ευκαιρία ανανεώνουν το ραντεβού τους στην πλατειά, χαλαρώνουν, ξεκουράζονται, και διασκεδάζουν συνεχίζοντας την παράδοση τόσο των πατεράδων όσο και των παππούδων τους. Επιπλέον συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος Σοποτινών προσφέροντας  την βοήθεια τους όπου κι αν αυτή χρειάζεται. Αξίζει να σημειωθεί και να δοθούν πολλά συγχαρητήρια στην αθλητική ομάδα του χωριού μας (ανδρική  και παιδική) όπου εδώ και δέκα περίπου συνεχόμενα χρόνια δίνει παρουσία της στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της περιοχής μας , στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης που διοργάνωνε μέχρι πρότινος ο Δήμος Αροανίας.  Η ομάδα του Σοποτού, που με τόσο ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι φίλαθλοι Σοποτινοί πέρα από την περηφάνια και τις συγκινήσεις που χάρισε σ’όλους μας, έχει να επιδείξει σημαντικές διακρίσεις αφού έχει κατακτήσει χρυσά, αργυρά και χάλκινα κύπελλα σε ισάριθμους τελικούς.
 Τέλος η αγάπη για το χωριό και τον αθλητισμό, είναι από τους βασικότερους λόγους που εμείς οι νέοι διεκδικούμε γήπεδο μπάσκετ στην Αστική, δίνοντας με τον δικό μας τρόπο νέες ιδέες ανάπτυξης για τον τόπο μας.
 Συγχαρητήρια, πάντα επιτυχίες και πολλά γλέντια στην πλατεία μας, φεγγαρόλουστες βόλτες στην στροφή και ανέμελες συζητήσεις στην βάρκα μας!
“Σοποτό Team


Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου