Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη Εβδομάδα …

Με ξεχωριστή ομορφιά κατάνυξη και γαλήνη κύλισε όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στο χωριό μας . Κοντά στην φύση και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό όσοι κατάφεραν και παρευρέθηκαν  είχαν την ευκαιρία να νοιώσουν την γαλήνη αλλά και την σημασία των άγιων ημερών του Πάσχα. Όλο το μεγαλοβδόμαδο η εκκλησία του χωριού μας γέμιζε μέρα με την μέρα από πιστούς που παρακολουθούσαν τις Ακολουθίες συμμετέχοντας και ακολουθώντας τα βήματα των Παθών.
 Την Μεγάλη Παρακευή, ημέρα απόλυτης αργίας, οι γυναίκες του χωριού μαζευτήκαμε από το πρωί να στολίσουμε τον επιτάφιο του Αη Γιώργη ενώ τα μικρά κορίτσοπουλα έραβαν τις βιολέτες και όλοι  ετοιμάζονταν για την αποκαθήλωση που με τόση ευλαβεία και ιεροσύνη τέλεσε ο πάτερ Νεοκλής. Το βράδυ μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα μαζί με τους ψάλτες όλοι μαζί δεξιά και αριστερά από τον επιτάφιο ψάλαμε τα εγκώμια και ακολούθησε η περιφορά ενώ νεαρές Σοποτινές στο ρόλο των μυροφόρων έραναν μα άνθη τον Τάφο του Χριστού. Το μεγαλείο της αγίας τούτης ημέρας θαρρώ ότι παίρνει άλλη διάσταση στο χωριό μας με όλους τους συγχωριανούς να ψάλλουν το γλυκύ μου έαρ και την πομπή των κεριών να πηγαίνει από την μια εκκλησία στην άλλη.
 Το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία της πλατείας μας έγινε Αναστάσιμη ακολουθία με τους συγχωριανούς να παρακολουθούν το παπά Νεοκλή, περιμένοντας την στιγμή που θα μοιράσει το Άγιο Φώς από το ιερό. Στην συνέχεια βγήκαμε στην πλατεία όπου ο ιερέας διάβασε με κατάνυξη το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης και όλοι μαζί με την προτροπή του, ψάλαμε το Χριστός Ανέστη με τον ήχο της καμπάνας αλλά και με τα βεγγαλικά των πιο τολμηρών.
 Τέλος, μεταφέροντας το άγιο φως στα σπίτια μας και αφού σταυρώσαμε την εξώπορτα οι περισσότεροι καταλήξαμε στην λαχταριστή μαγειρίτσα ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν για το μεταλαβείο.
 Την τιμητική τους, την Κυριακή το πρωί είχαν οι οβελίες. Η ημέρα του Πάσχα ήταν ηλιόλουστη, γεγονός που ωφέλησε το ψήσιμο μιας και ήταν αρκετές οι αυλές του Σοποτού  που τίμησαν το έθιμο.
 Στην πλατεία του χωριού από το πρωί όλα τα πασχαλινά έθιμα σε πλήρη εφαρμογή από τον Σύλλογο που με μια παραδοσιακή πασχαλινή γιορτή έδωσε ιδιαίτερο τόνο σε αυτή την γιορτινή μέρα. Πολλοί συγχωριανοί πέρασαν για το καθιερωμένο τσούκρισμα και για ένα ποτηράκι κρασί ενώ την εκδήλωση τίμησαν ο βουλευτής της περιφέρειας Καλαβρύτων κ.Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος της πόλης μας Γεώργιος Λαζούρας, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Παπαπαναγιώτου. Γνωρίζοντας την δυσκολία την δυσκολία της ημέρας τους ευχαριστούμε που βρέθηκαν στο χωριό μας. Με κρασάκι, μεζέδες, χορό και το πεντανόστιμο κοκορέτσι του Θεόδωρου και της Μαρίας συνεχίστηκε το γλέντι μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Έτσι απλά ειρηνικά και σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο Σοποτό περάσαμε τις μέρες του Πάσχα. Ευχαριστούμε τον παπά μας Πάτερ Νεοκλή και τους ψάλτες μας, για την κατάνυξη και την αγιοσύνη που μας έδωσαν καθώε και την ευλάβεια με την οποία τήρησαν όλα τα έθιμα αυτές τις άγιες μέρες.

Και του χρόνου!!!

Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου