Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Οσίου Παύλου


 Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια έγινε ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Οσίου Παύλου την Κυριακή 22 Μαΐου. Εκτός των συγχωριανών Σοποτινών πολλοί προσκυνητές από τα γύρω χωριά αλλά και την ευρύτερη περιοχή τίμησαν την μεγάλη γιορτή. Ευλόγησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Αμβρόσιος, Σεραφείμ, Ιερεμίας, καθώς και ο πάτερ Νεοκλής. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτανεία των Αγίων Λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Παύλου στο γενέθλιο οίκημα του Αγίου και στην συνέχεια όλοι παρακάθισαν στο καθιερωμένο σπαρτιάτικο γεύμα. Στην Εορτή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζούρας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαβρύτων κ. Χουλιάρας, ο Πρόεδρος της Πανκαλαβρυτινής Ένωσης  κ. Κοσμάς, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Κουρής, ο πρώην Πρόεδρος Σοποτινών κ Τσόλιας και το πρόεδρος του Συλλόγου Σοποτινών κ. Σοφιανόπουλος.
 Ο καιρός ήταν εξαιρετικός και δόθηκε η ευκαιρία στο χορευτικό Καστελόριζου να ψυχαγωγήσει με παραδοσιακούς χορούς όσους παρευρέθηκαν. Συγχαρητήρια στην οικογένεια Ιωάννη Αναγνωστόπουλου για την διοργάνωση και ευχή όλων μας είναι ο Ναός να παραμείνει ανοκτός σε καθημερινή βάση, ώστε με τους θρησκευτικούς επισκέπτες να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο χωριό μας. 


Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου