Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Νοσοκομείο Καλαβρύτων

                                                    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων κατά τη συνεδρίαση του στις 9 Ιουλίου 2011, εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο Ψήφισμα:
1.        Μεγάλη αναστάτωση, προβληματισμό και αγωνία αλλά ταυτόχρονα τεράστια ανησυχία και οργή προκάλεσε, σ’όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους του ορεινού και Μαρτυρικού Δήμου μας η Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ, σύμφωνα με την οποία το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων προτείνονταν να «αναπτυχθεί» ως μονάδα Π.Φ.Υ.,βραχείας νοσηλείας και να έχει προτεινόμενες λειτουργούσες κλίνες  οκτώ (8) και προτεινόμενες οργανικές κλίνες δέκα (10).
2.        Αμέσως, με την υπ’ αριθμό πρωτ. 10079/04.07.2011 εξαιρετικώς επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας (με κοινοποίηση της στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και το Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ), ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, επεσήμανε στον Υπουργό ότι, Γενικό Νοσοκομείο, μόνο με οκτώ (8) λειτουργούσες και μόνο, με δέκα (10) οργανικές κλίνες, ως μονάδα Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, ούτε κατ’όνομα, δεν μπορεί να υπάρξει. Μονάδα Υγείας με οκτώ (8) κλίνες λειτουργούσες, μάλλον με Περιφερειακό Ιατρείο προσομοιάζει και ότι η Πρότασή του αυτή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Δήμο μας και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, που ομόφωνα έχει αποφασίσει για την διατήρηση και αναβάθμιση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καλαβρύτων, με το υπ’αριθμό 161/2011 ψήφισμα του. Αυτό άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα, στις 29/05/2011 και  ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας και με το από 27/05/2011 δελτίο τύπου του αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης.  Μετά την αποστολή της επιστολής αυτής του Δημάρχου και τις συναντήσεις του με τον Υπουργό Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, η παραπάνω Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε (όπως ζητούσε το Δήμαρχος) όσον αφορά το Γ.Ν.-Κ.Υ. Καλαβρύτων, αφού στην τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του απαλείφθηκε η ανάπτυξη του ως Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας και οι οργανικές και λειτουργούσες κλίνες του προσδιορίστηκαν σε είκοσι (20).
3.        Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων από της συστάσεως του, το έτος 1949, (που έγινε με δαπάνες των ομογενών Καλαβρυτινών) μέχρι σήμερα, έχει επιτελέσει και επιτελεί τεράστιο ιατρικό, νοσηλευτικό, θεραπευτικό και κοινωνικό έργο παρέχοντας ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης και νοσηλείας σε χιλιάδες κατοίκους του Δήμου μας, ο οποίος είναι, ολόκληρη η πρώην Επαρχία Καλαβρύτων (με την Καλλικρατική συνένωση των τεσσάρων πρώην Δήμων Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παϊων), αποτελείται από 66 τοπικές κοινότητες, 117 οικισμούς, που βρίσκονται διάσπαρτοι, μέσα σε δύσβατα βουνά σε μια έκταση 1.058.00 στρεμμάτων. Ο Δήμος μας και όλοι οι συμπολίτες και κάτοικοι μας, στηρίξαμε και στηρίζουμε, με κάθε τρόπο, το νοσοκομείο μας και επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε να το επεκτείνουμε και σ’άλλες ιατρικές ειδικότητες και υπηρεσίες, να το αναβαθμίσουμε και να το ενισχύσουμε με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο κτλ.), μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε κινητοποιήσει και τους ομογενείς Καλαβρυτινούς, να ενισχύσουν και να στηρίξουν, με δωρεές και χορηγίες τους, την προμήθεια του όλως  αναγκαίου, επιπλέον, ιατρικού εξοπλισμού, όπως είχαν πράξει και παλιότερα με την κάλυψη της δαπάνης κατασκευής του και με τη δωρεά στο νοσοκομείο μας, ενός πλήρως εξοπλισμού ασθενοφόρου. Ενημερώνουμε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι δεν θα αποδεχθούμε τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου μας και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμιση του με κάθε τρόπο. Οι ειδικές συνθήκες και οι αυξημένες κοινωνικές και ιατρικές ανάγκες της περιοχή μας (ορεινή-δυσβάτη περιοχή, μακρινές αποστάσεις από Πάτρα, Αίγιο ή Τρίπολη, μεγάλος αγροτικός πληθυσμός, γερασμένος πληθυσμός, συνταξιούχοι, μικρά παιδιά, μαθητές, πολλοί τουρίστες, δραστηριότητες ικανές να δημιουργήσουν ατυχήματα και περιστατικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο κατοίκων μας κτλ.) επιβάλλουν τη διατήρηση, τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και την αναβάθμιση του με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας. Μάλιστα και από καθαρά οικονομιστική – λογιστική λογική (¨λογική δημοσιονομικής προσαρμογής¨) είναι οικονομικότερο για το κράτος να λειτουργεί το νοσοκομείο Καλαβρύτων, παρά, όλοι οι ασθενείς, κάτοικοι και επισκέπτες μας, να συνωστίζονται στα μεγάλα νοσοκομείο της Πάτρας, του Αιγίου ή της Τρίπολης. Ασφαλώς, συμμεριζόμαστε την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατανοούμε να γίνουν παρεμβάσεις μείωσης του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του νοσοκομείου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να πάψει αυτό να προσφέρει υπηρεσίες αυστηρά νοσοκομειακές, υψηλής ποιότητας και επιπέδου νοσοκομείου στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, αλλά να προσφέρει, μόνο, στοιχειώδης υπηρεσίες Κέντρου Υγείας.
4.        Με βάση όλα τα παραπάνω και ιδίως την Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (όπως αυτή βελτιώθηκε και τροποποιήθηκε από την αρχική εκδοχή της), αλλά και το προηγούμενο υπ’αριθμ.161/2011 ψήφισμα μας:
4.1.   Ζητούμε, να μην υποβιβασθεί το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες, νοσηλεία, φροντίδα και περίθαλψη νοσοκομείου στους κατοίκους μας.
4.2.   Ζητούμε να συνεχιστεί και να διατηρηθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καλαβρύτων με τη λειτουργία οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο τομέων: α) του Παθολογικού  και β) του Εργαστηριακού, καθώς και του προσωπικού τους και κάλυψη των ειδικών αναγκών της περιοχής με επικουρικούς γιατρούς (π.χ. ορθοπεδικό κ.α.)
4.3.   Ζητούμε να μην καταργηθούν τα Κέντρα Υγείας Καλαβρύτων και Κλειτουρίας.
4.4.   Να γίνουν όλες οι διοικητικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις για τη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του Νοσοκομείου. Προς αυτή την κατεύθυνση, με αλλαγή, ασφαλώς, του θεσμικού πλαισίου, προτείνεται η κάλυψη της διοίκησης από το Δήμαρχο και αιρετούς του Δήμου Καλαβρύτων και σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καλαβρύτων.
4.5.   Ζητούμε αναβαθμισθεί και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας στο του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καλαβρύτων με την εγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Αξονικού Τομογράφου και Μονάδα Αποκατάστασης.
4.6.   Ζητούμε να επανέλθει το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας για την καλύτερης και αποτελεσματικότερη σύνδεση και λειτουργία του Κέντρο Υγείας με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Κλειτορίας, Παϊων και Αροανίας.
4.7.   Ζητούμε, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση με τον Υπουργείο Υγείας για ενημέρωσή μας για το καθοριστικό και μείζον για το Δήμο μας και τους κατοίκους μας αυτό το θέμα.
4.8.    Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον αρμόδιο Υπουργό, στους Βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη και στο Διοικητή της Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει τις απόψεις του Δήμου μας στη διαβούλευση του Υπουργείου Υγείας, για το θέμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η απόφαση (ψήφισμα) αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 219/2011.

                                                         Ο Πρόεδρος       Ο Δήμαρχος       Τα Μέλη


Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011,
ΕΤΟΣ 1ο –  Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου