Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΧΟΙ – ΣΚΟΠΟΣ

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ξεκινά η έκδοση της εφημερίδας του Σοποτού που σκοπό έχει την ενημέρωση σας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το χωρίο μας.

Πιστεύουμε αγαπητοί συγχωριανοί, με την δική σας στήριξη και βοήθεια να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας και να αποτελέσει το φορέα ενημέρωσης όχι μόνο για τα ζητήματα που απασχολούν το χωριό μας αλλά γενικότερα τον νέο διαμορφωμένο Δήμο Καλαβρύτων καθώς και για τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Βασική μας στόχευση είανι ο Σύλλογος να αποτελέσει έναν φορέα επικοινωνίας προτάσεων, σκέψεων, προβληματισμών, αλλά και υλοποίησης εκδηλώσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών χωρίς όμως να υποκαθιστούμε το ρόλο άλλων θεσμών.

Επίσης απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι όλη η προσπάθεια που ξεκινάμε στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και τη βοήθεια όλων.

Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι θα είμαστε αυτοί που θα δώσουμε στο Σοποτό την παλιά του αίγλη και ζωντάνια όμως είμαστε αυτοί που θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων και να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών καθώς και στην αντιμετώπιση της δραματικής ερήμωσης του χωριού μας.

Το απλό ίσως είναι και το βασικότερο: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΕΡΗΜΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΣΒΗΝΕΙ.

Όλοι μαζί

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Σοποτινών

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

O Πρόεδρος………Α.Σοφιανόπουλος

Η Γ.Γραμματέας ….Α.Πραγία

Ο Αντιπρόεδρος….Π.Μούλος

Η Ταμίας…….........Κ.Σωτηροπούλου

Τα Μέλη……........Θ.Αγγούρης, Ι.Αντωνίου, Σ.Διακάτος



Πηγή: τα Νέα του Σοποτού, Φεβρουάριος 2011 – Ιούλιος 2011, 
ΕΤΟΣ 1ο Αρ.Τεύχους 1 – Εκδότης:Σύλλογος Σοποτινών «Ο Αγ.Παύλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου