Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2012Στις 6 Ιανουαρίου 2012 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας των Θεοφανίων στο καφενείο του χωρίου μας έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικα πίτας από το πρόεδρο του χωρίου κ. Σπύρο Κουρή, τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα μας.
Στην μικρή αυτή εκδήλωση το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δημήτρης Χουλιάρας, ο κ. Νίκος Καυγάς Προϊστάμενος Τεχνικού Προσωπικού του Δήμου, οι λιγοστοί συγχωριανοί μας, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας κ. Αντώνης Ψαρρός, καθώς επίσης και ο γιατρός του χωριού μας κ. Θωμάς Θωμόπουλος.
Στην εκδήλωση κυριάρχησε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα με καλαμπούρια και ιστορίες από τα παλιά!
Μετά το καφεδάκι μας ο πάτερ Νεοκλής ευλόγησε την πίτα ευχόμενος καλή χρονιά σε όλους με υγεία & αγάπη για τους παρευρισκόμενοι και τις οικογένειες στους και μετά ακολούθησε η κοπή της πίτας.
Το πρωτοχρονιάτικο φλουρί «έπεσε» στο πρόεδρο του χωρίου κ. Σπύρο Κουρή ο οποίος ευχήθηκε και αυτός με την σειρά του καλή χρονιά με υγεία σε όλους, χαμόγελο και αισιοδοξία.
Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε περισσότεροι, κρατώντας τις παραδόσεις μας και δίνοντας έτσι ζωντάνια στο όμορφο χωρίο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου