Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Αθήνα τίμησε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα


   Σε μία σεμνή τελετή ο Δήμο5 Αθηναίων και η Ένωση Καλα­βρυτινών Αθήνας τίμησαν τη μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος την Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου
2011 κάνοντας τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας «Εις Μνήμην Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων» στην πλατεία "Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος" στο Νέο Κόσμο (επί των οδών Φρειδερίκου Σμιθ, Λαγουμιτζή, Σφιγγός και Φανοσθένους).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, Καλαβρύτων κ. Γιώργιος Λαζουράς, Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σωτήριος Τσενές, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γεώργιος Κοσμάς, ο εκπρόσωπος των θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Χουλιάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, ο πρόεδρος των εν Αθηναίς Κερτεζιτών κ. Νίκος Κωσταντακόπουλος και πλήθος κόσμου.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Γ. Λαζουράς και ο πρό­εδρος της Ένωσης
Καλαβρυτινών Αθήνας κ.Σ.Τσενές. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων -
Σιγή
ενός λεπτού και η ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων δώρισε στον κ. Καμίνη εκ μέρους των Καλαβρύτων αντίγραφο γλυπτού του μνημείου της Καλαβρυτινής μάνας και ένα πίνακα με το ίδιο γλυπτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου