Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Με έντονη και αμοιβαία την ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές, για το ξεκίνημα της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο των ΣΕΟ κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2011 στο Σοποτό.
Είχε προηγηθεί η μεταφορά και τα­κτοποίηση στον χώρο της Αστικής όλου του απαραί­τητου εξοπλισμού (ΨΥΓΕΙΟ, ΚΟΥ­ΖΙΝΑ, ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ, ΚΡΕΒΑΤΙΑ, ΠΙΝΑΚΕΣ, ΑΦΙΣΕΣ, ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡ, ΓΡΑΦΕΙΑ, ΚΑΡΕΚΛΕΣ κτλ) από τους υπεύθυνους της Τρίπολης ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία των επισκεπτών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, έτσι από την παραμονή που άρχισαν να συγκεντρώνονται, ήταν διάχυτη η χαρά όλων και ειδικότερα το βράδυ στο καφενείο όταν ακούγονταν οι τόποι καταγωγής των συνέδρων στο μικρό χωριό μας θα έλεγε κανείς ότι άναψε μια νέα μικρή σπίθα ζωής. Επισκέπτες από την Κρήτη, την Μακεδονία, την Χίο, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας, γνώρισαν το Σοποτό και κατά ομολογία των ιδίων έμειναν κατενθουσιασμένοι όχι μόνο από τις εγκα­ταστάσεις και την φυσική ομορφιά αλλά και από την υποδοχή των κατοίκων. Πράγ­ματι οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στου$ φιλοξε­νούμενοι προσφέροντα κεράσματα όπως γαλατόπιτα κουραμπιέδες και παραδοσιακό Σοποτινό μπακλαβά. Αυτό όμως που πρέπει να αναφερθεί και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η χαρά και το χαμόγελο ειδικά των ανθρώπων μας που μένουν και το χειμώνα στο χωριό ενώ διαρκώς τόνιζαν την διάθεση τους για οποιαδήποτε προσφορά η βοήθεια χρειαστεί.

           Στο Συνέδριο συμμετείχε η πρόεδρος των ΣΕΟ Ελλάδας κ. Καραφούλιδου καθώς και μέλη    του   Διοικητικού    Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σοποτινών Α. Σοφιανόπουλος μαζί με τον Αντιπρόεδρο Π. Μούλο καθώς και μέλη του Συλλόγου επισκέφτηκαν την Αστική και αφού πρόσφεραν στους συνέδρους καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας, αντάλλαξαν ευχές για μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ  
ΣΕΟ


Πραγματοποιήθηκε στο νέο μας Ξενώνα στο Σοποτό Αχαΐας (Αροανία) η Εκπαίδευση Υποψηφίων Εκπαιδευτών το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2011.
Την Εκπαίδευση παρακολούθησαν 29 Στελέχη μας από όλη την Ελλάδα.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, την αγάπη και την φιλοξενία των κατοίκων, την στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, την σκληρή δουλειά που έκανε το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας και πάνω απ όλα την άρτια οργάνωση της Εκπαίδευσης από το Αρχηγείο οι εκπαιδευόμενοι έκαναν τα πρώτα τους δειλά βήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Το ταξίδι συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου