Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2012


Αθήνα

Στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας στις 18 Μαρτίου 2012, η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Τα μέλη και οι φίλοι της Π.Ε. καθώς και οι εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, δημοσιογραφικών κλπ φορέων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, κατέκλυσαν τους χώρους και συνεχάρησαν το Δ.Σ. της Π.Ε. για την, για ακόμα μια φορά, επιτυχημένη διοργάνωση. Ο Σύλλογος Σοποτινών εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Σ.Σοφιανόπουλο.
 Το πρόγραμμα παρουσίασε η αναπληρώτρια κοσμήτωρ του Δ.Σ. , Αναστασία Μπαλασοπούλου, που είχε οριστεί τελετάρχης :
Προσήλθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821. Τους αποδίδουμε το δίκαιο και πηγαίο έπαινο και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας, διότι πήραν τα όπλα, επαναστάτησαν ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και με το αίμα τους και το δάκρυ της ψυχής τους, μας δώρισαν τη λευτεριά της Ιερής μας Γης, της αγαπημένης μας πατρίδας. Τους αποδίδουμε τιμή και ευγνωμοσύνη πάντοτε, με αυξημένη όμως την ευθύνη κατά τα τελευταία χρόνια, που σύμφωνα με την ευχή του ποιητή Ανδρέα Κάλβου « ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον που τους σκεπάζει.»
  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Ανδρέας Γ. Παπαγεωργίου, ιστορικός, καθηγητής κλασικής φιλολογίας, με θέμα:  «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ».
Ο κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το έτος 1988 έως το 2000 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και το 2000 υπηρετεί στην δημόσια εκπαίδευση. Είναι συγγραφείς βιβλίων, έχει δημοσιεύσει φιλολογικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Στην μεστή περιεχομένου και τεκμηριωμένη ομιλία του ο κ.Ανδρέας Παπαγεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σχολή του Σοποτού.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η περίφημη Ελληνική Σχολή Σοποτού, που συστάθηκε από το κληροδότημα του ΣοποτινούΑθανάσιου Τζίπηρα το 1796, η οποία, όπως συνάγεται από σχετικά έγγραφα, λειτούργησε  εύρυθμα μέχρι τις αρχές του Αγώνα. Τα δυο πρώτα χρόνια της Επανάστασης η γενικότερη αναστάτωση είχε ως αποτέλεσμα το σχολείο να στερείται διδασκάλου. Τον τρίτο και τέταρτο χρόνο ωστόσο η κοινότητα Σοποτού μερίμνησε για την επαναλειτουργία του σχολείου καλώντας διδάσκαλο.
 Η επέλαση των στρατιωτών του Ιμπραήμ δημιούργησε εκ νέου πρόβλημα αλλά, κατά τη μαρτυρία του επιτρόπου της Σχολής Χαράλαμπου Λοντοτζακίρη, «διεσώθη και το σχολείον αβλαβές και αι του κέντρου τούτου οικοδομαί».
 Παρ’όλες τις δυσκολίες λοιπόν και τα εμπόδια που αντιμετώπισε η Σχολή λειτούργησε  σχεδόν ανελλιπώς μέχρι το 1836, οπότε περιήλθε στο Δημόσιο, χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν για τα ελληνικά γράμματα οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, στη συνείδηση του οποίου η Σχολή, όπως σημειώνει ο Β. Χαραλαμπόπουλος , αποτελούσε «εθνικόν κειμήλιον». Στο σχολείο του Σοποτού μαθήτευσαν πολλοί νέοι από πολλά σημεία της Πελοποννήσου, οι οποίοι έγιναν δάσκαλοι, κληρικοί και πολιτικοί της περιόδου της επανάστασης και μετέπειτα. Στην συνέχεια της εκδήλωσης τα μέλη της χορωδίας «Η Ρωμιοσύνη» απέδωσαν ύμνους, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια.
Η Χορωδία, το κλαρίνο και η φλογέρα κυριολεκτικά ξεσήκωσαν  τους παριστάμενους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν στο συγκινητικό άκουσμα. Όταν ολοκληρώθηκε  το πρώτο μέρος της εκδήλωσης στην επιβλητική αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, οι συμμετέχοντες μετέβηκαν εν πομπή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έγινε κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών.  






ΗΠΑ

Η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση» και η «Ένωση Καλαβρύτων Αθήνας» προσκλήθηκαν από τους ομογενείς στις ΗΠΑ στις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821.
 Οι λαμπρές τελετές πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Περιφέρειας Η.Π.Α., με πρόεδρο και συντονιστή τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, που είναι και πρόεδρος της Οργάνωσης «Φύτεψε τις Ρίζες σου την Ελλάδα».
 Οι εκπρόσωποι των Καλαβρυτινών Φορέων στην Ελλάδα, στις ομιλίες τους χαιρέτισαν με συγκίνηση τους απόδημους συμπατριώτες μας, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκαν στις δράσεις στην χώρα μας της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας» και της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης».
 Ο Γεώργιος Κοσμάς τόνισε ότι η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση», που ιδρύθηκε το 1896 και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την ιστορική, εθνική και πολιτιστική της δράση, που αντέκρουσε με επιτυχία τις τελευταίες απόπειρες σκοτεινών κύκλων για διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, άνοιξε και φέτος στην Αθήνα στις 18-03-2012 μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με την ένταξη της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης» ως πρώτης στο επίσημο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας  Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Υπενθύμισε ότι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821 πλησίον της Ιστορικής Μονής της Αγίας Λαύρας (στην επιτροπή ανέγερσης του οποίου συμμετείχε ως επικεφαλής και με δαπάνες της η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση»), ανεγέρθησαν  ταυτόχρονα το 1932 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης. Ότι η ακοίμητη φλόγα του καντηλιού του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μεταφέρθηκε εκεί από την Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου 1932, που έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου.  Ότι η Ελληνική Πολιτεία και με αυτές της τις πράξεις έχει αναγνωρίσει τον αναμφισβήτητα πρωταρχικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, της Αγίας Λαύρας, τον Καλαβρύτων και της περιοχής τους.


Καλάβρυτα

Παράλληλα στα Καλάβρυτα το πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων για την 21Η Μαρτίου 1821 ήταν πλούσιο άρτια οργανωμένο και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου, Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων, κατάθεση στεφάνων – τήρηση σιγής ενός λεπτού στην μνήμη των ένδοξων ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καλαβρύτων αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων καθώς και παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα Καλαβρύτων. Οι εορτασμοί έκλεισαν με την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821 στην Αγία Λαύρα.




Σοποτό

Στο χωριό μας παρουσία των λιγοστών κατοίκων και επισκεπτών έγινε η λειτουργία στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου χωροστατούντος του Παπά – Νεοκλή.
Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου αποδίδοντας Τιμή και Ευγνωμοσύνη στου Ήρωες του 1821 έκανε αναφορά στην αυτοθυσία και την γενναιότητα τους χάρη στην οποία τούτος ο τόπος είναι ελεύθερος. Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Τοπικό Πρόεδρο Σ. Κουρή και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Α. Σοφιανόπουλο στο Μνημείο  Πεσόντων Ηρώων. Ο εορτασμός της ημέρας έκλεισε με κεράσματα στο καφενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου