Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

[…Τα γεγονότα είναι όπως τα σακιά όταν είναι άδεια, δεν στέκονται. Για να μπορέσει να σταθεί ένα γεγονός πρέπει να το γεμίσουμε πρώτα με τις σκέψεις και τα αισθήματα που το προκάλεσαν … – Luigi Pirantello]

Σε κάποιο εργαστήριο του CERN ανακάλυψαν πως το νετρίνιο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καταρρίπτοντας την θεωρία του Αϊνστάιν. Τόσες μελέτες, τόσες έρευνες, τόσες ανθρωποώρες , τόσες θυσίες για να βρεθεί κάποιος μια μέρα να σου καταρρίψει την κοσμοθεωρία.

«Αυτό το χωριό είναι μεγάλη μαλακία!» το είπε, το άκουσα καθαρά ένα Σάββατο μεσημέρι σε ένα ασυνήθιστο γεύμα. Και έρχεται μια διατύπωση να κλονίσει τι; Φυσικά, τίποτα! Εδώ δεν έχουμε να αποδείξουμε το θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού, δεν θα διατυπώσουμε το πυθαγόρειο θεώρημα, ούτε θα αναλύσουμε το νόμο της διατήρησης της ενέργειας. Η αγάπη, ο πόνος, η μεταμέλεια και η ελπίδα δεν χρειάζονται αποδείξεις. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα χωριό των Καλαβρύτων … το Σοπωτό.

Το Σοπωτό πριν το ζήσω το ένοιωσα ως έμβρυο. Αλησμόνητη η αίσθηση γαλήνης μέσα στην προστασία της μήτρας. Το θρόισμα των φύλλων στα πλατάνια, ο παφλασμός των κρυστάλλινων νερών στις πέτρινες βρύσες, η ευωδία του καθαρού αέρα, τα 930 μέτρα κοντινότερα στον γαλάζιο ουρανό, οι 20 εκκλησίες και ας υπάρχει μόνο ένας φιλελεύθερος Θεός. Στ’αλήθεια σας λέω, τα ένοιωσα και τα ζήλεψα, τα έζησα και τώρα τα νοσταλγώ. Για αυτό όταν τα επιθυμώ επιστρέφω εκεί με το νου μου και τα αναζητώ στο πρώτο μου κύτταρο, γιατί το Σοπωτό είναι έρωτας και ως έρωτας είναι τυφλός, γοητεύεται από τις ατέλειες. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε κακή διατύπωση την αντιμετωπίζω με συμπάθεια, γιατί ευτυχώς μερικοί από εμάς έχουν βρει τον παράδεισο τους και μπορούν να επιστρέψουν στην προπτωτική Εδέμ τους. Το Σοπωτό είναι άλλωστε πάντα εκεί, μας περιμένει.

Κι εγώ μια μέρα θα επιστρέψω, στο χώμα του προστατεύει αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι και αυτό το σπίτι που έζησε όμορφες μέρες και τώρα είναι δυσβάστακτα άδειο.

Αφιερωμένο σε όσους αναζητούν ακόμα τον παράδεισο … στο μυαλό, στην καρδιά ή έστω πάνω στην γή.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Λίγα λόγια απο τον πρόεδρο του Σοπωτού


Αγαπητοί Συγχωριανοί, 

    Στα πλαίσια της τακτικής επικοινωνίας μας , θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις και να σας μεταφέρω τα τελευταία νέα – εξελίξεις που αφορούν το χωριό μας.
 Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την δύσκολη οικονομική συγκυρία, με σκληρή δουλειά και συνεχόμενη προσπάθεια, οι δεσμεύσεις μου απέναντι σας αρχίζουν να υλοποιούνται!
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το αίτημα μου για δικαιότερη χρέωση στην κατανάλωση νερού έγινε δεκτό από τον δήμο Καλαβρύτων. ΟΙ μετρήσεις των ρολογιών νερού θα καταγραφούν αλλά δεν θα υπάρξει άλλη χρέωση πέρα από το πάγιο τέλος κατανάλωσης. Πιστεύω ότι η λύση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή κυρίως για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού μας που με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουν από ένα επιπλέον κόστος! Παραμένει όμως ιερό καθήκον όλων μας η σωστή διαχείριση του πολύτιμου νερού μας!
     Το δεύτερο θέμα που είναι επίσης σημαντικό & αφορά όλους μας, είναι το θέμα της καθαριότητας. Μετά από επίμονες προσπάθειες μου, έχουν πλέον τοποθετηθεί μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία του χωριού μας ώστε να έχει πρόσβαση το απορριμματοφόρα του δήμου και να μπορεί να γίνεται τακτική αποκομιδή τους.
     Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι γειτονιές του χωρίου μας με περισσότερους κάδους ενώ υπάρχει δέσμευση από την δημοτική αρχή για ακόμα περισσότερους μεγάλους κάδους.
Επίσης για άλλη μια χρονιά, ύστερα από δικές μου ενέργειες & με την βοήθεια του Δήμου Καλαβρύτων, καθαρίστηκαν οι δεξαμενές ύδρευσης του χωρίου μας, ενώ έγιναν εργασίας καθαριότητας και στα δυο κοιμητήρια του χωριού μας.
Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το θέμα της καθαριότητας. Απαιτούνται οι ενέργειες & οι προσπάθειες όλων μας! Θέλω να σας παρακαλέσω αλλά & να σας παροτρύνω να φροντίζετε & να καθαρίζετε τα χωράφια σας, του κήπους σας & τους περιβάλλοντες χώρους των οικοπέδων & των σπιτιών σας σκουπίδια, χόρτα, βάτα & ότι άλλο μπορεί να προκαλέσει κινδύνους μόλυνσης ή πυρκαγιάς! Επίσης, είναι απαραίτητο όλοι μας να τοποθετήσουμε τα σκουπίδια σε σακούλες σκουπιδιών τις οποίες αφού κλείνουμε να τις εναποθέσουμε μέσα στους κάδους & όχι έξω από αυτούς. Πιστεύω ότι η καλύτερη εικόνα του χωριού μας ξεκινάει από τα σπίτια μας & το πόσο καθαρό & όμορφο θέλουμε να το έχουμε. Είναι χρέος όλων μας!
 Μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά & εμείς οι Σοπωτινοί είμαστε άρχοντες!
     Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας. Δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Καλαβρύτων, με τις πολλές  υποχρεώσεις και τα πενιχρά μέσα, κάνουν την δυνατότητα χρηματοδότησης για έργα στο χωριό μας ιδιαίτερα δύσκολη. Προσπαθώ με όλα μου τα μέσα , στα μέτρα του δυνατού, για το καλύτερο αποτέλεσμα, χρειάζομαι όμως και την δική σας βοήθεια για να επιτύχουμε την λύση των προβλημάτων του χωριού μας.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας το λαμπρό παράδειγμα του συγχωριανού μας κ.Δημήτρη Κουσιαφέ, ο οποίος, μετά από συνεννόηση μαζί μου, αφιλοκερδώς, με δικά του μέσα και πολύ προσωπική εργασία, καθάρισε τα ρέματα στην κάτω γειτονιά του χωρίου μας & πραγματικά άλλαξε την όψη της περιοχής !
 Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δημήτρη & εύχομαι το παράδειγμά του να βρει μιμητές! Σε μια περίοδο που οι οικονομικές ενισχύσεις είναι σπάνιες & λιγοστές, οι προσωπικές πρωτοβουλίες & εθελοντικές ενέργειες είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματα του χωρίου μας. Με όσα μέσα διαθέτω, θα προσπαθήσω να συνεχιστεί το έργο της εκκαθάρισης των ρεμάτων σε όλο το χωριό!
     Άφησα  για το τέλος το πιο σημαντικό θέμα. Είμαστε ευλογημένοι να έχουμε το πιο όμορφο χωριό με την σημαντικότερη ιστορία σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχή μας. Δυστυχώς όμως το χωριό μας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν θυμίζει σε τίποτα το μεγαλείο της παλιάς εποχής και χρόνο με τον χρόνο μαραζώνει & ερημώνει. Αντί λοιπόν να μαζευόμαστε εορτές και αργίες και να αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν μας κάνοντας κριτική για το πώς κατάντησε το χωριό μας, σας καλώ στο μέτρο του δυνατού & παρά τις δυσκολίες να επισκέπτεστε πιο συχνά το χωριό μας & να απολαμβάνετε την μοναδική του ομορφιά όσο περισσότερο μπορείτε!
    Μια ουσιαστική κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων στο χωριό. Με αυτό τον τρόπο η φωνή μας θα δυναμώσει, η παρουσία μας στον δήμο Καλαβρύτων θα γίνει πιο ισχυρή & με δεδομένη την καλή διάθεση του δημάρχου, την άριστη συνεργασία του μαζί μου & με τον σύλλογό μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα για το καλό του χωρίου μας!
   Σας ευχαριστώ προσωπικά για την υποστήριξη αλλά και την εποικοδομητική κριτική!
Είμαι εδώ, πάντα στην διάθεση σας για το καλό του όμορφου χωριού μας! Εκτιμώ την κατανόηση σας αλλά περιμένω και την βοήθεια σας!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Σοπωτού
Σπυρίδων Κουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου